Euromills odmieta stať sa pri potravinovej pomoci obeťou politického boja

23.05.2012 Bratislava

Bratislava/Praha 23. mája (TASR) - Akciová spoločnosť Euromills - Trade, ktorá mala v SR na starosti výrobu múky a cestovín v rámci programu potravinovej pomoci EÚ za rok 2011, nesúhlasí s vyjadreniami, ktoré boli v uplynulých dňoch prezentované v médiách, a odmieta sa stať obeťou politického boja.

"Naša spoločnosť po celý čas rešpektovala a riadne plnila uzavretú zmluvu, čo sa však nedá povedať o Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA) a Potravinovej banke Slovenska," konštatoval ďalej vo vyhlásení predseda predstavenstva spoločnosti Róbert Daduliak.

Spoločnosť Euromills mala podľa pravidiel projektu stanovených EÚ a slovenskými orgánmi dodať do 29. novembra 2011 určeným charitatívnym organizáciám viac ako 20.000 ton potravín a PPA za to mala zaplatiť dodávkou 45.000 ton obilia.

Spôsob prevzatia a distribúcie potravín určili štátne orgány, ale zmluvne stanovené termíny neboli schopné dodržať. V riadnom termíne do 29. novembra 2011 prevzali len približne 56 % a v náhradnom termíne, teda do 27. februára 2012, asi 82 % z celkového množstva potravín. Keďže k prevzatiu zostávajúceho množstva potravín nedošlo ani v náhradnom termíne, spoločnosť Euromills odstúpila od zmluvy v časti neprevzatých potravín a na vzniknutý rozdiel ponúkla finančné vyrovnanie.

Od 21. marca 2012 spoločnosť Euromills bola a aj naďalej je pripravená uhradiť PPA finančnú sumu zodpovedajúcu hodnote neprevzatých potravín a až po úhrade tejto sumy mala byť uvoľnená banková zábezpeka, ktorá bola vystavená v prospech PPA pred uzavretím zmluvy, čo je uvedené aj v návrhu dohody o vysporiadaní zo dňa 21. marca 2012.

"Preto absolútne odmietame vyjadrenia, že si chceme nechať aj potraviny, aj peniaze," povedal Daduliak. Euromills poskytla PPA i charitatívnym organizáciám maximálne možnú súčinnosť a prejavila veľkú trpezlivosť pri ich opakovanom porušovaní zmluvných povinností. Neustále odďaľovanie termínu prevzatia potravín a nečinnosť a neochota PPA riešiť vzniknutý problém sa dali tolerovať len do určitej miery.

Euromills preto 14. marca 2012 odstúpila od zmluvy v časti a navrhla finančné vyrovnanie. Keďže PPA odmietala konštruktívne rokovanie, spoločnosť si uplatnila svoje práva súdnou cestou – 29. marca 2012 návrhom na vydanie predbežného opatrenia a 16. mája 2012 žalobou.

"Akékoľvek pochybenie z našej strany odmietame, pretože to bola práve PPA, ktorá nám neumožnila potraviny dodať," vysvetlil ešte Daduliak. Spoločnosť Euromills je pripravená zverejniť všetky relevantné dokumenty, ktoré ukazujú, ako sa veci skutočne majú a kto v prípade potravinovej pomoci slovenských občanov zavádza a dezinformuje.

Euromills-Trade, a. s., Praha, je nevýrobná spoločnosť, ktorá sa zaoberá obchodovaním s poľnohospodárskymi komoditami, ako sú pšenica, žito, jačmeň, kukurica, pšeničné a žitné otruby a repkový šrot na európskom trhu, predovšetkým v ČR, Nemecku a Francúzsku. Na území SR je 100-% akcionárom spoločnosti Slovak Mills, a. s., Sládkovičovo.
 

Vyberte región